fredag 21. august 2009

Daytona Beach uke 1

Da har vi hatt vår første uke i Daytona Beach, FL. Vi bor i første etasje i huset på bildet, i ei søt leilighet med fluffy vegg-til-vegg-teppe som vi faktisk har klart å bli vant til allerede. Godt og mjukt mellom tærna.

Folk er veldig vennlige her borte. I Norge hilser man på hverandre når man går tur i fjellheimen, her hilser alle på hverandre på gata. Det er allikevel kanskje ikke så rart med tanke på at ingen går her vanligvis. Skal man ut, bruker man bil. Og etter å ha kjøpt sykler og sykla noen ganger til butikken (som er et stykke) i 35grader og 80% luftfuktighet, skjønner vi hvorfor.

Alle våre junkfood-fordommer blir bekreftet og forbigått. Her er ikke bare MacDonalds overalt, her er også Burger King, Wendy's, Denny's, Taco Bell, Waffle House osv osv... mange er drive-thru så man skal slippe å gå ut av bilen, og noen er døgnåpne. For det kan jo godt hende man våkner midt på natta og tenker "jeg MÅ ha vafler akkurat NÅ!"...
Apropo mat - på supermarkedet tok det lang tid å finne kylling som ikke var fritert, vi finner ikke sunne brød, og alle "knekkebrødene" har sukker og syltetøy inni. Og er du for tjukk og syk til å gå rundt og handle, kan du gå ut av bilen din og sette deg i en liten el-bil som du kan kjøre rundt inne i butikken mens du finner dine favorittsmultringer. Fole praktisk gitt!

Vi bor i et "community" som heter The Anatole, hvor vi deler svømmebasseng, boblebad, tennisbane og treningsrom med de andre. Det er kjempefint her, og vi kan leve med å ha basseng uttafor døra:)
Folk her har en annen hverdag enn oss fra velferdsstaten Norge. Julie prata en dag med ei jente på 25 år som var alenemor, sykepleierstudent og hadde 2 jobber... jobbene betaler ca 4$ timen (24kr) og det er DYRT å gå på skole her. Daytona State College koster 20.000$ (120.000kr) per semester, så vi skjønner godt at foreldrene begynner å spare før ungene er født... I byen står folk på gatene og samler underskrifter for å få health care, det er voksne mennesker som ikke har råd til å betale legebesøk og operasjoner til seg selv eller barna sine. Stakkars folk. Og stakkars Obama som skal ordne opp i ditta rotet...

Vi har kjøpt oss bil! En Lincoln Town Car, 95modell med sofa inni! Det koster ca 270kr å fylle en 80-liters tank... vi har tenkt at det kanskje er litt latskap å kjøre så mye bil som man gjør her, men etter å ha snakket med folk, fikk vi vite at det også er en sikkerhetssak. Det er enkelte strøk man rett og slett ikke skal gå i, særlig med dagens økonomikrise, og da er det trygt å kjøre. Apropo trygt kan vi også nevne at de fleste her har skytevåpen og loven i Florida sier at du har all rett til å skyte hvis du blir truet... Dette fant vi ut fordi det står spesifikt i leilighetskontrakta vår at det er forbudt å avfyre skytevåpen innendørs. Hvis vi føler oss truet i leiligheta og har behov for å skyte noen, må vi altså ta med oss overfallspersonen utendørs først.
Eirik har begynt på skole og har fått pilotveske, skjorte, striper og profft headset. Han har også kjøpt briller som han må ha for å få lov til å fly. Han så ut som en overgira unge på julaften da han pakka ut alt...og han ser meget barsk ut med flytinga sine. Neste uke får han begynne å fly med sin israelske instruktør. Han heter forresten Hanukkah til etternavn!! haha..
Julie bestod teoriprøven for amerikansk førerkort uten å lese til den. Sjukt enkle spørsmål i forhold til den norske prøven. Nå gjenstår bare oppkjøring. Her kjører man til oppkjøringa selv og kjører opp med sin egen bil!
Det er mye å finne på her, og vi gleder oss til å utforske mer. Vi kan nevne soling, bading, Disneyworld, surfing, dykking, minigolf, badeland, go-cart, ridning, krokodillefarm ++. Været veksler mellom strålende sol og drønnende tordenbyger nå i the hurricane season.
Det er hundreogørten kirker i byen. Vi har sett Church of God, Church of Christ in God, Church of God and Christ and The Holy Ghost, Church of the Holy God, Church of the Holy Christ in God.. her er også...trommesolo.......DRIVE-IN-CHURCH! Vi var på gudstjeneste på søndag i en luthersk kirke der vi fikk en varm velkomst der alle hilste på oss. Men gjennomsnittsalderen sank veldig da vi kom for å si det sånn.. vi skal tilbake dit på søndag siden de var så søte, men vi skal også sjekke ut andre. Vi håper veldig vi blir kjent med folk og kan få noen venner her (særlig Julie, som bare studerer på egenhånd). Litt kjedelig at verdens beste venner er på andre sida av planeten... Kom på besøk!!
To be continued med eksotiske forteljingar frå ameriken, med m.a bileter frå leiligheta vår. Må berre skru litt meir IKEA først.

4 kommentarer:

  1. Hei kjære dokker:) så gøy med blogg!! kjem til å følge med her:) tenkte liksom at i kom til å se dokker før dokke reiste, men plutselig va d midten av august.... glede me til å høre meir!
    klem fra linda

    SvarSlett
  2. Hurra! Så moro å lese! Fortsett me oppdateringa! Lykke til da! Me alt liksom-- :)
    E for min del har jo blitt student på blindern. D e stas å ganske så gøy :)
    Kos dokke masse i USA da!

    Klem fra Marte :)

    SvarSlett
  3. Takk for bilete:) Stor stas at dåkke går i gang med blogg! Stå på! Har dåkke frestn prøvd kjøretøya på supermarknaden? D syns e dåkke bør gjør. Ka me innlegg på bloggen om d me bilder?

    SvarSlett
  4. Blei litt småkvalm av matinformasjonen, men ellers veldi fint at dokke har fått dokke blogg :)! Så bra at dokke har d bra!

    SvarSlett